Po receptech na cukroví, které ale ještě přidám, něco víc zdravého, aktuálního;)
Někteří zoufalí příbuzní veganů a taky někteří samotní vegani objevili v DM drogerii koutek "zdravé výživy", kde lze sehnat ledacos i veganského. Pravidelně tam nakupuju mimochodem třeba veganskou smetanu na vaření, zvláště mají-li ji v akci. Krom jiného tam ale seženete taky řadu pomazánek v zavařovacích skleničkách (asi 135 gramů), které jsou celkem dobré, mezi vegany oblíbené, ale mně osobně připadají poměrně drahé. Takže jsem si několik z nich zkusila metodou pokus omyl vyrobit a tady je jedna z nich, navíc aktuální v rámci toho, že suroviny seženete v supermarketu a za dobré peníze.
Obecně lze základ pomazánek dělat např. z rozmixovaného tofu (něco mezi tvarohem a sýrem ze soji, seženete v přírodní formě, ale taky ochucené od bylinek, přes papriku, po uzení), které koupíte i v supermarketu. Hodně dobrý je tempeh (fermentované a slisované sojové boby), úplně nejlepší v uzené formě, ten teda můžu i jen tak na husto. Lze ho pomlet i namixovat. Nedá se ale v úplně běžných menších supermarketech sehnat, spíš ve Zdravé výživě. Některé pomazánky můžete spojit tzv. sojanézou, což je něco jako majonéza, akorát v tom nejsou vejce, dá se koupit v supermarketech, ale ne ve všech, někde se to jmenuje Sojolka (ta mi teda nevím proč nechutná). Někteří vegani si vyrábí tzv. tofunézu, což je rozmixované tofu s olejem. Ale teda za mně - fakt bleee. A když jsem si přečetla složení pomazánek z DM drogerie, tak se tam nic z výše uvedeného neuvádí. Oni si totiž vystačí se slunečnicovým semínkem. Samozřejmě, že loupaným. Kupuju ho ve větších baleních, většinou od 300 gramů výš, nejradši v Tescu, ale jasně, že seženete i jinde.
Suroviny: hrnek slunečnicových semínek loupaných, asi 1/4 hrnku oleje, 2 větší řepy, čerstvý křen nebo sterilovaný, sůl, asi 150 ml veganské smetany (sojová) na vaření
Postup: Řepu uvařte do měkka, vychladlou oloupejte a nakrájejte na větší kousky. Slunečnicové semínko dejte do mixeru (ideálně elektrický, lze i ponorným, ale je to větší práce), přidejte olej a smetanu, klidně zpočátku trochu míň a postupně přidávat při mixování. Vše se rozmixuje do kašovité konzistence. Slunečnicový základ můžete použít i pro jiné pomazánky a lze v něm dokonce nechat větší kousky slunečnice, aby to trochu křupalo, nebo to prostě rozmixovat do hladka. Pak do toho přidejte řepu a mixujte dál. Nakonec osolte a přidejte křen podle chuti - buď čerstvý (s ním opatrně) nebo krenex, některý je s jablky nebo vypadá jako smetanový, ale není v něm smetana. Třeba v Tescu takový seženete a je moc dobrý. A je hotovo.
Řepovou pomazánku můžete taky klidně rychle udělat jen tak, že uvařenou
řepu nastrouháte nahrubo, přidáte sojanézu a křen a sůl. Je to rychlé a
chutná to. I masožroutům! Hlavně chlapi ji docela ocení. Moji bratři
masožrouti ji na rodinné vánoční oslavě slupali nejdřív;)
Ještě upozornění pro některé masožrouty: ač by se mohlo zdát, že chleba a rohlíky musí být veganské, tak opatrně, například některé rohlíky nebo housky obsahují vepřové sádlo. Ideální je se zeptat svého vegana, jaké pečivo kupuje, většinou nic nepokazíte obyčejným chlebem;) Taky se můžete blýsknout a upéct chleba sami, recept na jeden jednoduchý sem někdy dám;)
Tuhle pomazánku mám fakt ráda a byla jsem stejně ráda, že mi ji na moje přání připravil catering svatba na můj velký den. Jako na jednohubkách byla fakt TOP. Jen to chtělo samozřejmě jíst hodně opatrně, protože na bílých šatech by to asi nedopadlo zase tak moc dobře. :D
OdpovědětVymazat