neděle 8. ledna 2017

Vánoční cukroví: Ovesné sušenky cookies z burákového másla


Suroviny: 250g veganského tuku podobného máslu (Alsan apod.), 1/2 hrnku cukru krystal, 3/4 hrnku hnědého cukru (pokud nemáte, dejte klasický), 3/4 hrnku burákového másla (koupíte v supermarketu, pokud váš vegan nejí palmový tuk, udělejte si vlastní rozmixováním asi 250 g nesolených buráků s trochou slunečnicového oleje), 1 lžíce Vegavajo (nebo vanilkové Hrašky nebo 1 lžíce drceného namočeného lněného semínka), 1 čaj. lžička vanilkového extraktu (nebo vnitřek vanilkového lusku), 1 hrnek polohrubé mouky, 1 čajová lžička jedlé sody, 1/2 čajové lžičky soli, 1 hrnek jemně mletých ovesných vloček (koupíte v supermarketu, třeba Emco), 100g čokolády na vaření bez palmového tuku (třeba z Lidlu).


Postup: Tuk (Alsan) vyšlehejte s cukry a burákovým máslem do pěny (nejlíp el. šlehačem) a přidejte náhražku vejce (Vegavajo nebo Hrašku nebo lněné semínko) a vanilku. Nasekejte čokoládu na maličké kousíčky a smíchejte ji s ostatními sypkými surovinami v jiné míse. Pak sypkou směs postupně zašlehávejte do pěny. Pomocí dvou malých lžiček tvořte stejné hromádky na plech vyložený pečícím papírem, dávejte je trochu dál od sebe. Opatrně každou hromádku splácněte prstem nebo třeba dnem skleničky namočeným do mouky na placičku. Měly by být velké tak asi 2,5 cm v průměru. Pečou se do zlatova na 170°C, horké se z plechu přendávají opatrně, protože jsou křehké. Místo čokolády můžete dávat taky kandované ovoce, hrubě sekané ořechy, mandle apod. Oříšky lze sypat i na vrch ještě neupečených sušenek. Z uvedeného množství surovin vznikne asi 60-70 kousků. Vydrží v plechové krabici i měsíc;)


1 komentář:

  1. Teda hned jsem na to dostal chuť. A k tomu ještě dobrá kávička a člověk si hned zpříjemní odpoledne. Jen se mi nechce do toho pečení. O kávu se u nás stará pražírna zrnkové kávy Jihlava, kde se stavuje manželka. Ale na to pečení, to mě fakt moc neužije. Na druhou stranu cookiesky jsou fakt rychlé a jednoduché. :)

    OdpovědětVymazat