sobota 21. ledna 2017

Perníkové sušenky s cizrnovou polevou


I když jsou vánoce dávno za námi, ještě přidám pár receptů na cukroví, které podle mého názoru můžete péct i jindy;) Tentokrát to jsou perníkové sušenky. Schválně nepíšu perníčky, ke klasickým perníčkům mají daleko, nejsou taky kypré a žužlací, prostě jsou sušenkové. Chuťově jsou ale výborné, můžete je péct samotné bez polevy celý rok, ať máte veganům co dát k čaji nebo kávě.


Suroviny: 125g rostlinného tuku (Alsan Bio nebo jiný podobný ze Zdravé výživy, případně pokud váš vegan neřeší ekologii kolem palmového tuku, tak třeba Hera apod.), 50g moučkového cukru, 100g javorového nebo datlového sirupu (já dávám pampeliškový med vlastní výroby), 3 lžíce rumu, 1 lžíce perníkového koření, 300g hladké mouky (nebo klidně nějaké zdravější), 1 lžička jedlé sody, 1 lžíce vanilkové Hrašky nebo Vegavajo - kdo neví, koukne sem

Postup: Tuk utřete s cukrem, přidejte Hrašku nebo Vegavajo rozmíchané v javorovém sirupu nebo pampeliškovém medu, rum, koření a vše dobře promíchejte. Na vál prosyjte mouku se sodou, přidejte hmotu a zpracujte vláčné těsto, nechte asi 1 hodinu odpočinout. Vyválejte na pomoučeném vále placku asi 5mm, vykrajujte menší tvary, které dejte na plech vyložený pečícím papírem. Pečte na 190°C do světlehněda. Pokud chcete mít hezčí barvu sušenek, před pečením opatrně potřete slabounkou vrstvou javorového sirupu nebo pampeliškového medu. Do těsta taky můžete přidat lžíci obyčejného kakaa;) A kdo chce, může si sušenky ozdobit polevou z cizrny (tak jako na obrázcích).

Poleva: postup sem přepisuju z příspěvku o surovinách na pečení, který celý najdete v odkazu výše;)

Pokud budete chtít dělat něco " sněhového bílkového", jde úspěšně využít nálev ze zavařované nebo konzervované cizrny (to je takový ten divný hrách, co z něj dělaj muslimové "humus" - pomazánku). Někdo používá i nálev z konzervy bílých fazolí. Prostě koupíte plechovku nebo sklenici sterilované cizrny nebo bílých fazolí (v supermarketu, tam kde maj třeba plechovky se sterilovanou kukuřicí nebo hráškem), scedíte to, nálev začnete šlehat elektrickým šlehačem na nejvyšší otáčky a máte sníh. Jo, nekecám! Pokud budete chtít bílkovou polevu na zdobení (perníky, sušenky), tak šleháte jen do potřebné konzistence a přidáte kapku citronu a mouč. cukr dle chuti. Samozřejmě můžete i obarvit práškovými potravinářskými barvami, které nemají živočišnou složku (je to většina klasických práškových barviv, pozor ale dávejte hlavně u červené a fialové barvy, může být z broučků...). Pokud ušleháte do tuha, lze dělat makronky, laskonky, pusinky apod. Jen se to prostě trochu roztíká víc než běžný sníh. Úplně nejlepší sníh se nám s VegaKatkou povedl z cizrny, která byla od Bonduelle a vaporizovaná. Nálevu tam teda bylo málo, ale drželo to krásně;)



Žádné komentáře:

Okomentovat